Tiskové zpráva - Zákaz švarcsystému je pro malé firmy likvidační

Praha, 21. listopadu 2011 –  Poslanci schválená novela o švarcsystému firmám a státu způsobí potíže řadě malých firem a drobným živnostníkům. Pokud novelu podepíše prezident, zákon začne platit od 1. ledna 2012.

Schválený zákaz švarcsystému je pro malé firmy likvidační. Zvyšuje totiž administrativní zátěž a náklady. Zákon také nepodporuje pružné pracovní úvazky. „V době recese firmy hledají úspory nákladů a dlouhodobá spolupráce na živnostenský list je výhodná pro obě strany,“ upřesňuje Michal Martoch, spoluzakladatel portálu Workline.cz, který se zabývá tématem práce na dálku. Podle Martocha tuto formu spolupráce využívají často lidé starších 50 let. Zájem zaměstnavatelů o tuto věkovou skupinu je nižší. Z průzkumů portálu Workline.cz vyplývá, že 58 % zaměstnanců pracujících na dálku tvoří právě vlastníci živnostenských listů. Po schválení zákona by mohly podnikatele i účastníky švarcsystému odrazovat také vysoké pokuty.  Podnikatel bude moci dostat pokutu až 10 milionů korun a pracovník na švarcsystém až 100 tisíc korun.

Průzkum Workline.cz probíhal v únoru a březnu 2011, celkově na otázky zodpovědělo 216 respondentů. „Z našich zkušeností vyplývá, že švarcsystém nebo podobná forma práce je v ČR hodně využívaná. Přechod na klasický pracovní úvazek znamená pro řadu firem komplikace a finanční náklady. Raději spolupráci ukončí. Řada lidí se tak ocitne bez práce,“ varuje Michal Martoch. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) tvoří podnikatelé bez zaměstnanců celkem 13,4 %.

Malé firmy a podnikatelé mají jedinou šanci, že zákon před podpisem vetuje prezident Václav Klaus. „V době recese by měl stát naopak podporovat podnikání a pružné zaměstnávání lidí. Přijde mi takové rozhodnutí poslanecké sněmovny zcela nesmyslné. Vyzýváme prezidenta ČR, aby v zájmu podpory ekonomiky a podnikání tento zákon vetoval.“