Tisková zpráva - Tipy a doporučení pro snižování nákladů v době finanční krize

Ostrava, 14. 1. 2009 – Globální ekonomická krize již zasáhla řadu tuzemských firem. Další její dopad teprve očekávají. Internetový portál Workline zveřejnil soubor rad, jak mohou malé a střední firmy v období hospodářské recese výrazně ušetřit náklady. Firmám a podnikatelům v nich mimo jiné doporučuje při práci maximálně využívat nových možností Internetu, a to jak pro spolupráci mezi zaměstnanci, tak v kontaktu s obchodními partnery.

Portál doporučuje:

Zanalyzujte telefonní náklady – Při práci v kanceláři i mimo ni omezte placené telefonování. Namísto toho volejte přes Internet. V mnoha případech tak snížíte své výdaje na telefonování až o desítky procent.

Omezte cestování na schůzky – Tam, kde je to možné, začněte využívat telekonference a videokonference. Mimo výdajů za cestování ušetříte i velké množství času. Během jednoho dne budete moci být na několika místech současně a absolvovat tak schůzky se vzdálenými zákazníky či spolupracovníky.

Zredukujte kancelářské prostory – Efektivní využití práce a komunikace online přes Internet umožňuje zavést částečnou práci z domova, např. 1-2 x týdně, a výrazně tak snížit náklady na kancelářské prostory. Zaměstnanci tak mohou využívat tzv. sdíleného pracovního místa, kdy se dva pracovníci střídají na jednom pracovišti.

Prověřte náklady na správu emailů – Použijte bezplatné služby Google Apps od společnosti Google, které poskytují firmám a institucím příležitost značně snížit výdaje na provoz a zabezpečení emailových serverů i nákup softwaru.

Využívejte internetové služby – Prozkoumejte dostupné online služby. Určitě naleznete příležitost k viditelnému zefektivnění řady pracovních činností, jako je zrychlení přenosu a sdílení informací, účinnější marketing, zkvalitnění prodeje služeb a výrobků, a mnoho dalších.

Nesnižujte náklady na vzdělávání – Pouze výborná kvalifikace zaměstnanců je základem trvalého úspěchu. Především v oblasti informačních technologií a Internetu existuje celá řada nevyužitých příležitostí. Motivujte pracovníky, aby hledali a využívali tyto nové metody práce a komunikace.

Další tipy najdete na webových stránkách www.workline.cz.